Nyhed

Eksportsamarbejde har åbnet døren til det tyske marked

Esbjerg-virksomheden Dansk Scanning A/S har fået hjælp til at realisere det store potentiale, som virksomheden havde identificeret syd for grænsen. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses eksportindsats åbnede for et eksportsamarbejde med det lokale erhvervshus, og det betød, at Dansk Scanning kunne få rådgivningsassistance i forbindelse med markedsafsøgning og deltagelse i udbud i Tyskland – og effekten har været tydelig. 

  • 20. juni 2025
  • Digitalisering og automatisering
  • Grøn og cirkulær omstilling
  • Internationalisering

Adm. direktør Henning Kirkegaard på Dansk Scannings papirlager, som rummer mere end 100 mio. dokumenter

Foto: Erhvervsstyrelsen

Virksomheden forventer, at omsætningen i 2025 vil være 25-30 pct. større end i 2024. En markant forøgelse set i lyset af, at virksomheden først for alvor gik all-in på det tyske marked i december 2023. 

”Vi har gennem længere tid på grund af travlhed skubbet beslutningen om at prøve kræfter med Tyskland, for vi har ikke haft tilstrækkelig viden om markedet. Vi har vidst, at der også i de tyske kommuner er et stort behov for digitalisering, men har ikke selv kunnet få hul igennem. Vi fik sat gang i markedsafsøgningen via tilskud til eksterne konsulenter. Det betød, at vi kunne lægge alt det praktiske omkring processen i trygge hænder hos dem,” fortæller Henning Kirkegaard, som er adm. direktør hos Dansk Scanning.  

En start op ad bakke
Som ny på det tyske marked oplevede Dansk Scanning, at det var svært at trænge igennem. Ingen havde forhåndskendskab til virksomheden, og typisk gav udbudskriterierne ikke mulighed for at uddybe mulighederne for mersalg. Det var svært at gøre sig attraktiv overfor udbudsstillerne. 

”Vi fik gennem eksportsamarbejdet mulighed for at køre projekt markedsafsøgning sideløbende med deltagelse i et antal konkrete udbud, for på den måde at kunne afprøve praktiske teorier på rigtige udbud. Det virkede, selv om vi som udlændinge både skal være markant bedre og billigere for at have en chance for at vinde et udbud i Tyskland. Vi vidste, at vores løsninger var egnede til at løse opgaverne, men i starten var vi jo ukendte i Tyskland. Det var først, da vi lykkedes med at vinde de første par tyske udbud, at kendskabet til os og vores digitaliseringsservices begyndte at brede sig som ringe i vandet,” fortæller Henning Kirkegaard.

Han vurderer, at det øgede forretningsomfang har resulteret i 10-12 nyansættelser i virksomheden, som kan knyttes direkte til det tyske eksportgennembrud. En ydmyg tilgang til opgaverne syd for grænsen kombineret med kompetencer erhvervet igennem tre årtier har vist sig at give resultater. 

”Det er på samme tid angstprovokerende og enormt tilfredsstillende at samarbejde med tyske kommuner, som indtil nu har arkiveret efter 100 år gamle principper, for i fællesskab at skabe løsninger, der kigger fremad. Vi bliver virkelig målt på det, vi leverer, og det har jeg det rigtig fint med,” bedyrer han.       
 

Adm. direktør Henning Kirkegaard foran en af Dansk Scannings sikrede transportcontainere

Foto: Erhvervsstyrelsen   

Professionel scanning siden 1995
Dansk Scanning kan i år fejre 30-års jubilæum. Virksomhedens kerneopgave er registrering og digitalisering af papirarkiver, primært for større offentlige og private virksomheder, og en af virksomhedens hidtil største opgaver har været scanning af EU's centralarkiv. Det tog seks år og omfattede over 10 millioner dokumenter.

Efter indgåelse af en digitaliseringsaftale med en offentlig eller privat virksomhed, henter Dansk Scannings det pågældende arkivmateriale i egne sikrede køretøjer. Materialet registreres, scannes og arkiveres – og gøres tilgængeligt som digitalt arkiv i virksomhedens cloud-løsning. 

”Vi har hvert år investeret en del af vores omsætning i at udvikle og forfine vores weblager-løsning, der anvendes af 60 pct. af de danske kommuner. I Norge har 40 % af de kommuner, der har digitaliseret deres byggesagsarkiver, valgt samme løsning, som nu også er på vej ind på det tyske marked. Senest har vi integreret AI i cloud-løsningen, og det har blandt andet betydet, at vi kan automatisere meget af det trivielle, men nødvendige, arbejde som kunderne normalt bruger megen tid på,” pointerer Henning Kirkegaard.

En international skandinavisk virksomhed
Virksomheden har lokationer i Danmark, Norge, Rumænien og Indien. Vi har derudover ansatte i Litauen og Canada – samt et salgskontor i Tyskland. I øjeblikket har Dansk Scanning ca. 90 ansatte, heraf knap 30 i Esbjerg, og det er vigtigt for den administrerende direktør, at alle ansatte har ordentlige arbejdsforhold, selv om den skandinaviske tilgang kan kræve en vis tilvænning i f.eks. Indien.

”Nogle af de ansatte havde svært ved at forstå, at deres kontorstole var af samme slags som chefens, for det er man ikke vant til på de kanter,” siger han smilende og nævner den ånd, som hersker i virksomheden.

Han er ikke i tvivl om, at en af grundene til virksomhedens succes er, at medarbejderne brænder for det, de laver, og at deres arbejde også er deres hobby.

Det er ikke udelukkende på digitaliserings- og eksportområderne, at Dansk Scanning gør en forskel. Virksomheden er 100% CO2-neutral. Et stort jordvarmeanlæg på virksomhedens område sørger for opvarmning. En investering i vindmøller på 35 millioner kroner, genererer mere end 8 millioner kWh årligt, hvilket dækker behovet i servercentre, produktions-, udviklings-, salgs- og administrationsafdelinger – og den overskydende strøm leveres til 1.500 husstande. Desuden genanvendes papir og pap i det omfang, det er muligt.

”Det har haft en betydelig effekt for vores virksomhed at deltage i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses eksportindsats, og vi er på bare et år nået meget længere end vi havde forventet både i forhold til øget omsætning og forretningsomfang. Vi er meget tilfredse med det samarbejde, som har bidraget til vores resultater på det tyske marked. De eksterne rådgivere har haft en rigtig god forståelse for, hvordan en privat virksomhed virker og drives” slutter Henning Kirkegaard.

Eksportindsatsen er støttet med midler fra EU's regionalfond og midler fra Finansloven.