EU hjælper Nordjylland med smart produktion: Da Peters virksomhed smed papiret, steg omsætningen

I fire nordjyske kommuner er over 40 virksomheder kommet med på digitaliseringsbølgen via EU-projektet NordVest Smart Production. J-coating i Aalestrup var hurtig til at åbne dørene for ny teknologi og viden fra eksperter. Nu er virksomheden digitalt klædt på til fremtiden.

J Coating

Direktør Peter Frederiksen (th.), J-coating i Aalestrup, sendte sin virksomhed ud i omfattende innovations- og digitaliseringsproces, da han i 2017 gik med i NordVest Smart Production (NVSP). I dag er virksomhedens produktion nået 70 pct. af vejen mod at blive papirløs. Til venstre programdirektør i NVSP Henrik Egestad. Foto: Fonden Autonomous

Da Peter Frederiksen i 2015 trådte ind i virksomheden J-coating i Aalestrup som administrerende direktør og medejer, var der fire ansatte. Ingen ordrer kunne behandles uden et stykke papir, og digitaliseret produktion fandtes ikke.

"Papiret blev båret med ordren rundt i produktionen. Hvis det papir forsvandt, kunne man ikke fakturere - så skrøbelig var processen. Alene da vi begyndte at styre ordrer via en Outlook-kalender, steg omsætningen 30 pct., fordi ordrerne ikke længere blev væk,” fortæller Peter Frederiksen.

I dag har overfladebehandlingsvirksomheden fra Vesthimmerland, som pulverlakerer stål- og aluminiumsemner, indført en lang række digitale produktionsprocesser. Forarbejdet er gjort til at etablere en egentlig papirløs produktion. Og væksten er allerede til at tage og føle på: Der er nu 19 ansatte, og omsætningen er fordoblet på seks år.

Hovedårsagen er et innovationsforløb i det nordjyske strukturfondsprojekt NordVest Smart Production (NVSP), som er støttet med 9,3 mio. kr. af EU’s Regionalfond. Projektet, der drives af Fonden Autonomous i Farsø, tilbyder målrettede innovationsforløb inden for de nyeste teknologiske produktionsmetoder – i daglig tale Industry 4.0 - mellem SMV’er i Vesthimmerland, Jammerbugt, Thisted og Mariagerfjord Kommuner og ekspertviden fra videninstitutioner.

Højere innovations- og digitaliseringsniveau

Målet er at øge virksomhedernes digitaliseringsniveau, så de på længere sigt kan fastholde og skabe arbejdspladser. Det er lykkedes for J-coating, som i samarbejde med Fonden Autonomous har trukket et helt nyt, digitalt spor gennem virksomheden.

"Da NVSP første gang kom på besøg, var vi otte ansatte. I dag er vi 19, og en stor del af den jobvækst skyldes samarbejdet med NVSP og eksperterne. Vi har øget salget, fordi vi har fået flere certificeringer og en digitalt understøttet produktion. Vi har øget produktionen, fordi vi har effektiviseret, og som en bonusgevinst overvejer vi at grundlægge en ny virksomhed til laserrensning,” siger Peter Frederiksen, som siden er blevet eneejer af virksomheden.

Nogle af de andre løsninger, som J-coating sammen med Autonomous har indført i virksomheden, er digital kvalitetsstyring, udvikling af en app til analyse og dokumentation samt et digitalt testlaboratorium.

J-Coating

”Vi har i NVSP lært, at man kan få meget ud af at invitere eksperter og studerende ind, som har en videnskabelig tilgang til de ting, som vi laver og synes, vi er de bedste til,” siger adm. direktør i J-coating, Peter Frederiksen (nr. to fra højre). De øvrige fra venstre er NVSP-programdirektør Henrik Egestad, produktionschef i J-coating Flemming Kristiansen og længst til højre Henrik Scharfe, CEO i Fonden Autonomous. Foto: Fonden Autonomous

Desuden er J-coating godt på vej mod den papirløse fabrik. 

"Vi har med hjælp fra eksperterne gennemført en analyseproces, der sikrer, at vi nu er 70 procent af vejen mod den papirløse fabrik. Her kan vi samle alle relevante data på en Ipad eller en storskærm – det er et vildt spændende projekt, som vil udvikle vores virksomhed voldsomt. Men vi var aldrig gået i gang med det, hvis ikke vi havde fået hjælp i innovationssamarbejdet,” siger Peter Frederiksen.

Autonomous er nu ved at rekruttere datamatikerstuderende fra professionshøjskolen UCN, der under praktikophold skal hjælpe med at færdigudvikle ”papirløs fabrik”-projektet.

Nye jobs og patenter

Foreløbig er 44 virksomheder rekrutteret til NordVest Smart Production, og der er skabt over 220 innovative tiltag i virksomhederne.

Målet for NVSP er 25 opgraderede innovative virksomheder, 20 nye arbejdspladser, 80 nye medarbejdere i eksisterende funktioner og 8 nystartede virksomheder, når projektet slutter om knap et år. Allerede nu har NVSP-forløbene resulteret i 18 nyansættelser, og NVSP har medført otte patenter. Dertil kommer yderligere produktudvikling, der endnu ikke har resulteret i patenter.

Produktion i J-Coating

For seks år siden gik J-coating glip af omsætning, fordi ordresedler blev væk i produktionen. I dag er virksomheden ikke langt fra en 100 procent digitalt understøttet produktion. Foto: Fonden Autonomous

Vesthimmerlands Kommune tog initiativ til NVSP sammen med Jammerbugt Kommune og flere partnere tilbage i 2016. Projektet blev i december 2019 forlænget til udgangen af februar 2022 og udvidet med to kommuner, Thisted og Mariagerfjord Kommuner.

Borgmester i Vesthimmerland Kommune Per Bach Laursen er godt tilfreds med NVSP i dag:

"Vi var sammen med Jammerbugt Kommune fremsynede, da vi for snart fem år siden tog de første initiativer til projektet sammen med flere af partnerne. Vi ville gerne skabe gode rammer og særlige muligheder for vores erhvervsliv, og NVSP er et godt eksempel på, hvordan vi kan skabe nye arbejdspladser og bidrage til, at vores virksomheder er konkurrencedygtige.” 

NVSP drives til daglig af Fonden Autonomous i Farsø, hvor der fra første dag har været fokus på det opsøgende arbejde og at levere innovation og digitalisering, som passer præcist til virksomhedernes behov. For opsøgende innovation er kernen i NVSP, siger CEO Henrik Scharfe, Fonden Autonomous:

"NVSP og virksomheden definerer i fællesskab opgaven ud fra nogle forskellige kriterier. På den måde sikrer vi dels, at løsningen er relevant for virksomheden nu, dels at løsningen indeholder et strategisk fremtidsperspektiv om digital transformation.”

Programdirektør i Autonomous Henrik Egestad fremhæver det gode samarbejde med de fire kommuners erhvervsservice:

"Det er de lokale erhvervsservices, der skaber kontakten til virksomhederne. Vi skriver ikke lange rapporter, men formulerer os med få ord og fotos – gerne i PowerPoint, og vi prøver at få så meget værdi som muligt ud i virksomhederne. Vi har ingen standardløsninger, men tilpasser vores løsninger til virksomhedens strategi og de kunder, den har.”

Samarbejde glæder virksomheder og studerende

På Professionshøjskolen UCN og Aalborg Universitet har studerende fået værdifuld erfaring gennem NVSP. Fx har Autonomous gennem årene inddraget over 30 datamatikere og produktionsteknologer fra UCN i konkret opgaveløsning i virksomhederne, og studerende fra Aalborg Universitet har også deltaget i konkrete udviklingsopgaver.

Især Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet har gennem årene blandt andet brugt NVSP-projektet til studieopgaver for studerende, og professor Ole Madsen er glad for samarbejdet:

"Aalborg Universitet ønsker at bidrage til vækst og udvikling i SMV’er. Derfor er vi stolte af vores deltagelse i NVSP-projektet, hvor vi allerede nu kan se, at projektet har bidraget positivt til udviklingen i mange spændende SMV’er.”

I J-coating er Peter Frederiksen glad for, at han og hans ansatte i sin tid valgte at gå ind i samarbejdet med åbenhed og engagement:

"Det har virkelig skabt et godt samarbejde med eksperterne, og vi kan mærke, at det tænder de studerende fra UCN og universitetet at komme herud og præsentere deres løsninger.”

Direktøren slutter:

"I virksomheder, der har kørt produktion i generationer, kan det være svært at anerkende, at andre kan være klogere end dem selv på visse punkter. Jeg var ny i opgaven og ville vide mere, og da jeg så, at der var værdi at hente i projektet, åbnede jeg dørene. Og det har givet resultater.” 

OM ”NordVest Smart Production”

NordVest Smart Production (NVSP) arbejder for at støtte produktionsvirksomheders overgang til digitale produktionsformer inden for Industri 4.0. Foundation Autonomous i Farsø er operatør på projektet for Vesthimmerlands Kommune, og partnere er de lokale erhvervskontorer i Jammerbugt, Thisted og Mariagerfjord Kommuner samt Aalborg Universitet. Målet for NVSP er 25 opgraderede innovative virksomheder, 20 nye arbejdspladser, 80 nye medarbejdere i eksisterende funktioner og 8 nystartede virksomheder.

Projektet begyndte i marts 2017 og er forlænget til udgangen af februar 2022. EU’s Regionalfond har medfinansieret projektet med 9,3 mio. kr.

Læs mere om projektet hos Fonden Autonomous

Læs mere om projektet i vores projektdatabasen

Om EU’s Regionalfond

I perioden 2014-2020 investerer EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.

Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.

Derfor medfinansierer EU's Regionalfond projekter, der skal:

  • Styrke virksomhedernes innovationsevne
  • Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
  • Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive
  • Understøtte bæredygtig, grøn byudvikling i kommuner med byer over 30.000 indbyggere