Nyhed

Håndværkervirksomhed ansatte ledig akademiker: ”SMV:Vækstpilot gjorde, at vi turde”

Bæredygtighed havde ikke tidligere haft deres fokus. Men da KIMBO Gruppen en dag blev valgt fra til en byggeopgave, fordi de ikke havde tænkt bæredygtighed ind i projektet, måtte de gøre noget. Med det EU-finansierede program SMV:Vækstpilot fik de mulighed for at projektansætte medarbejderen Lin, der nu er fastansat med titlen bæredygtighedschef.

  • 30. oktober 2023
  • Grøn og cirkulær omstilling
  • Kvalificeret arbejdskraft og social inklusion
Bæredygtighedschef Lin og kontorchef Thea fra KIMBO Gruppen

Der er godt 80 ansatte i KIMBO Gruppen, der stort set alle har håndværkerbaggrund. Lin Bremerstent Taudorf er den første akademiker i virksomheden. I baggrunden er kontorchef Thea Bundgaard, der var med til at ansætte hende. Foto: Natascha Kalika Østergaard

Det var noget af en øjenåbner for kontorchef Thea Bundgaard, at et andet byggefirma fik en byggeopgave, der var lige til højreskøjten for KIMBO Gruppen, men som gik til den anden virksomhed, ’fordi de havde et særligt fokus på bæredygtighed,’ som hun efterfølgende fik fortalt. 

”Så spurgte vi os selv, hvad gør vi lige, så vi ikke bliver valgt fra igen?” forklarer hun.  

Hun tog derfor kontakt til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der nævnte det EU-finansierede virksomhedsprogram SMV:Vækstpilot, som også er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og som giver tilskud til at ansætte en ledig akademiker eller erhvervsuddannet i op til seks måneder. Efterfølgende bliver godt to ud af tre vækstpiloter fastansat. 

”Vi var lidt skeptiske, fordi vi fik anbefalet at ansætte en akademiker gennem SMV:Vækstpilot. Sådan en ville jo ikke passe ind her sammen med flere end 80 håndværkere,” forklarer hun og understreger, at den tanke blev gjort til skamme. 

Lin og Thea på KIMBO Gruppens lager

Lin og Thea på KIMBO Gruppens lager i Nibe, hvor Lin arbejder med bæredygtige indsatser. Foto: Natascha Kalika Østergaard

Helhjertet ind i den grønne omstilling

En af de 10 ledige, som KIMBO Gruppen fik mulighed for at kalde til samtale, var Lin Bremerstent Taudorf. Lin har en kandidatgrad i læring og forandringsprocesser og har efterfølgende videreuddannet sig i bæredygtig forretningsudvikling. 

”At blive ansat som vækstpilot, gav mig mulighed for at byde ind med de redskaber, jeg har omkring bæredygtig udvikling. Jeg har tidligere haft jobs i større virksomheder, så jeg var positivt overrasket over, at en mindre virksomhed var klar til at gå helhjertet ind i den grønne omstilling og kunne se, at der både er et klima- og forretningsmæssigt potentiale,” fortæller hun. 

Heller ikke kontorchefen havde fundet en medarbejder som Lin, uden SMV:Vækstpilot. 

”Vi havde ikke været opmærksomme på hinanden – for vi havde slet ikke slået stillingen op. Vi manglede noget erfaring på området, for hvor skulle vi starte, og hvor skulle vi sætte ind? Vi skulle finde en medarbejder, der selv kunne være med til at definere opgaverne. Derfor havde vi ikke fået Lin ansat, hvis ikke vi havde denne mulighed. SMV:Vækstpilot programmet gjorde, at vi turde,” forklarer hun. 

Lin sorterer affald i virksomheden KIMBO Gruppen

På lageret har Lin oprettet en affaldsstation, hvor det bliver sorteret i forskellige kategorier. Foto: Natascha Kalika Østergaard

Fra ledig til fastansat som bæredygtighedschef 

For Thea og KIMBO Gruppen betød det, at der nu skulle opfindes en stilling, der ikke var der i forvejen.

”Vi er generelt pressede på tid i byggebranchen, så det var et krav, at vedkommende var selvkørende. Derudover var vi nervøse for, at der ikke var opgaver nok til et fuldtidsjob, og at vi ikke kunne holde Lin beskæftiget, men det har ikke været noget problem. Lin har haft travlt lige fra starten, og samarbejdet har bare fungeret,” forklarer kontorchefen, og Lin supplerer: 

”Jeg havde allerede følelsen første dag, at her havde jeg lyst til at blive. Det var rart, at folk gav et reflekteret modspil til mine idéer, og at de her bæredygtighedsindsatser ikke kun drejede sig om at komme til at se godt ud udadtil,” siger hun, mens hendes chef nikker: 

”Jeg kan godt forstå, hvis nogen virksomheder vælger denne type stilling fra, fordi vi ser ikke resultater efter seks måneder, det er en rigtig lang proces. Det er jo ikke et job, der lige kan løses på seks måneder, og så kan den vinges af, men vi var ret tidligt i forløbet sikre på, at vi ville fastansætte Lin,” forklarer hun og fortsætter: 

”Vi havde tre forskellige til samtale til sidst, og vi havde oprigtigt lyst til at ansætte alle tre. Det er jo frygteligt, at der går så dygtige mennesker rundt og er ledige.”

Thea og Lin er nu blevet kolleger i KIMBO Gruppen.

Kontorchef Thea og bæredygtighedschef Lin er blevet faste kolleger i KIMBO Gruppen, efter at Lin har været ansat som vækstpilot i seks måneder. Foto: Natascha Kalika Østergaard

Bæredygtige indsatser – og yoga

Når Lin skal fortælle om sine arbejdsopgaver, ved hun slet ikke, hvor hun skal starte. 

”Her har jeg virkelig mulighed for at favne bredt. Jeg har fokus på konkrete klimaindsatser, men også på kompetenceudvikling, kommunikation, marketing og fondssøgning. Der er så mange ting her, jeg kan tage fat på, som hænger sammen med bæredygtighed.” 

Hun startede med at kigge på, hvad der var gjort i forvejen. 

”Jeg sammensatte en bæredygtighedsrapport for virksomhedens indsatser og aftryk, og så skulle jeg videreudvikle affaldshåndteringen. De havde allerede etableret en containerplads til sortering, og den udvidede vi med flere fraktioner, og så har vi bragt sorteringen ind i huset og er i gang med at etablere systemer, så byggepladser og småopgaver kommer helt med. Derudover er de, der henter vores flamingo, en socialøkonomisk virksomhed, så der er et vigtigt element af social bæredygtighed i det også,” fortæller hun engageret, og fortsætter: 

”Jeg har generelt kigget på de processer, der er under byggerier – hvilken rækkefølge gøres tingene i, og er der udfordringer med logistik, kommunikation eller metoder, så hjælper jeg med at sætte ind. Jeg arbejder også med energioptimering, blandt andet med LED og nye vinduer, planlægning af medarbejderdage om grøn omstilling, og så er jeg ved at implementere en ny medarbejder-app, der skal styrke den interne vidensdeling.” 

Kønsfordelingen af medarbejdere hos KIMBO Gruppen er langt fra ligelig, der er kun fem kvinder ud af 80 ansatte, men det har ikke forhindret Thea i at starte et yogahold med Lin som instruktør. 

”Både håndværkere og kontorfolk møder op. De kan godt mærke, at de har brug for at strække ud, men de er ikke nødvendigvis så glade for, at det hedder ’Yoga’, så nu kalder vi det for ’Styrke og udstrækning’ i stedet for. Det kan de bedre relatere til.” 

Og Thea supplerer:

”Som I kan høre, har Lin skudt meget i gang, og det var SMV:Vækstpilot, som skabte et match mellem os. Vi fandt jo ud af, at vi ikke kunne undvære hende,” slutter hun.  

FAKTA

Virksomhedsprogrammet 

Knap 5.000 SMV’er har allerede fået tilskud til rådgivning, investeringer i konkret teknologi samt kompetenceudvikling gennem Virksomhedsprogrammet, der drives af de seks erhvervshuse. 

Virksomhedsprogrammet blev igangsat i 2021 med 600 mio. kroner fra REACT-EU. Programmet er i dag en signaturindsats for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, som i 2022 bevilgede ca. 430 mio. kroner fra Regionalfonden, Socialfonden Plus og finansloven. 

Læs mere på Virksomhedsprogrammets hjemmeside

SMV:Vækstpilot 

Hvis din virksomhed har brug for hjælp til udviklingsopgaver, kan du få tilskud til at ansætte en vækstpilot i op til seks måneder, som kan være med til at bringe nye kompetencer ind i din virksomhed. En ny medarbejder, som inden ansættelsesstart skal være registreret ledig og have en erhvervs- eller videregående uddannelse.  

På landsplan kan 455 virksomheder ansætte en vækstpilot.

Læs mere i projektdatabasen