Nyhed

”Nu har jeg fået mulighed for at give min hjerneskadede søn et ordentligt måltid mad”

Line Pedersen oplevede et behov på markedet, da hendes hjerneskadede søn Otto fyldte to år. Hun savnede at servere et sundt sondemåltid med rigtig mad. Med hjælp fra SMV:Grøn har Line kunnet udvikle et vegansk sondemåltid og gjort et måltid mere klimavenligt i hendes virksomhed Bellyfood A/S.

  • 13. oktober 2023
  • Grøn og cirkulær omstilling
Line viser Bellyfoods produkter

Line Pedersen er én af partnerne i Bellyfood A/S. Den anden partner i virksomheden er Pia Overgaard Bjørn, der er klinisk diætist. Foto: Natascha Kalika Østergaard

Prøv at forestille dig, at du aldrig skal have mad i munden mere, og du bliver mæt via en slange i maven. Du vil vel stadig fylde maven med lækre og sunde måltider?

Sådan havde Line det. Hendes hjerneskadede søn Otto får alle måltider gennem en sonde i maven, men allerede fra starten trives han ikke med den konventionelle sondemad på markedet.

”Han var utilpas efter maden og tog ikke på, som det ellers var tiltænkt. Så jeg var frustreret – for hvorfor kan Otto ikke få et måltid mad, der minder om resten af familiens?”

Hun researchede og begyndte at eksperimentere med blenderen hjemme i køkkenet.

”Efter et år knækkede jeg koden, og jeg skabte flere måltider mad, som Otto trives med at få,” fortæller hun. Det var starten på virksomheden Bellyfood A/S.

Line fra Bellyfood og hendes søn Otto

Lines søn Otto er er hjerneskadet og får alle måltider gennem en sonde i maven. Han trives ikke med den konventionelle sondemad på markedet, og Line ledte efter et alternativ. Foto: Privatfoto

SMV:Grøn satte skub i processen

Hun fik hjælp af virksomhedsprogrammet SMV:Grøn, der er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU’s REACT-midler. Støtten var med til at udvikle et vegansk måltid med quinoa og ærter, samt et klimavenligt måltid med kylling og kikærter.

”Et måltid mad skal være et måltid og ikke medicin. Det er meget følelsesmæssigt, fordi alle vil give deres børn det bedste. Med Bellyfood kan jeg give Otto et sundt og vegansk måltid, der smager af ærtesuppe, og et bæredygtigt måltid mad med kylling, der smager af karrysuppe med ingefær.”

Men det har været en hård rejse at komme til der, hvor Bellyfood er i dag.

”Vi har følt os helt alene i verden, fordi vi ligger i et krydsfelt mellem mad og medicin, og de produkter, der allerede findes på markedet, har været der i fire årtier. Jeg vil jo ikke være belærende eller udfordre dem, jeg vil bare kunne give min søn et måltid mad, der består af råvarer, der ligner dem, vi har i vores eget køkken.”

Projektet har været dyrt for Line, så støtten fra SMV:Grøn faldt på det helt rigtige tidspunkt.

”Vi skulle netop i gang med at udvikle vores veganske måltid, og vi var udfordrede i forhold til at få den helt rigtige sammensætning af aminosyrer. Når man møder sådan en stopklods, har det været helt afgørende, at vi kunne søge en pulje, hvor pengene skulle bruges helt specifikt til at løse det her, så vi har kunnet komme hurtigt videre,” forklarer Line.

Nu har Bellyfood solgt de to produkter på markedet i godt otte måneder.

Sondemad fra Bellyfood

Der er to produkter på markedet fra Bellyfood A/S - et vegansk måltid med quinoa og ærter, og et klimavenligt måltid med kylling og kikærter. Foto: Natascha Kalika Østergaard

Råvarer som maven kender

På bordet står en flaske med en gråbrun væske, der ligner en Shake and Bake-pandekageblanding, og ved siden af står Lines to produkter i en grøn og gul indpakning fra Bellyfood. Line tager flasken med det gråbrune indhold op i hænderne:

”Det er et produkt, der er sammensat af fødevareisolater såsom proteinpulver, vitamin- og mineralpulver og maltodextrin, som er en kulhydratblanding. Kort sagt ingredienser, der ikke ligner dem, du finder i dit eget køkken. En af kerneidéerne med Bellyfood er at tilbyde sondemåltider, der består af råvarer, som maven kender, og som giver sensoriske indtryk som smag og duft. Det er vigtigt for mig, at når Otto slår en bøvs, så skal den smage af mad,” forklarer hun med blikket på de forskellige ernæringsprodukter.

Lines partner i virksomheden hedder Pia og er klinisk diætist, hun har arbejdet med sondeernæring og er inde i studierne, så de er et stærkt powerpar, der supplerer hinanden helt eminent.

”Vi fandt ud af, at studier viser, at 95% af dem med sonde, de har gener såsom opkast, mavekneb og utilpashed, når de får et måltid i maven. De tilbagemeldinger vi får om Bellyfoods produkter er noget helt andet. I starten var det primært forældre til børn med sonde, der henvendte sig som kunder, men nu har vi også mange voksne kunder, der selv bruger Bellyfood – og de fortæller, hvor meget det har betydet for dem, at de nu kan få de her måltider, som ligner det resten af familien spiser,” siger hun.

Line drømmer om at udvide med tre produkter mere.

”Mange har efterspurgt et grødmåltid, der svarer til havregrøden om morgenen. Jeg håber, at det vil lykkes at udvikle produkter, som er veganske og mere bæredygtige, og der kan vi helt klart bruge de erfaringer, vi har fået fra SMV:Grøn.”

Line fra Bellyfood

Line drømmer om at udvide udvalget af produkter med tre nye varianter, så børn og voksne med sonde har flere varianter at vælge imellem. Foto: Natascha Kalika Østergaard

Otto er blevet glad for mad

I dag er Otto fyldt otte år, og han får Bellyfood-måltider hver dag.

”Det har gjort en kæmpe forskel for Otto. Jeg har kunnet mærke det på hans mave, humør, trivsel og han er meget mere til stede. Han viser nu en interesse for maden, og han rækker ud efter maden, når vi sidder ved spisebordet. Det gjorde han ikke før.”

I fem år har Line selv blendet Ottos mad inden hvert eneste måltid. I sommers var det første gang, de rejste uden en blender i kufferten.

”Vi har altid kun lejet en ferielejlighed, fordi vi skulle have så meget udstyr med. Det behøver vi ikke længere. I sommer modtog vi blandt andet billeder fra kunder, hvor en familie sad ved poolen på Sicilien og fik et måltid Bellyfood, og en anden på en rasteplads i Tyskland. Det er blevet så meget nemmere for familier med et sondebarn at komme ud og give dem et ordentligt måltid mad. Det er jeg stolt over,” slutter hun.

SMV:Grøn 2.0

SMV:Grøn er en EU-finansieret voucherordning, som er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Her er der fokus på at hjælpe små og mellemstore virksomheder, som ønsker at forandre og udvikle sig indenfor på grøn omstilling og som vil reducere virksomhedens ressourceforbrug og affaldsmængder.

Ved hjælp af voucherordningen kan virksomheder søge tilskud til investeringer, rådgivning eller en kombination heraf.

Læs mere i projektdatabasen

Læs mere på Virksomhedsprogrammets hjemmeside