Nyhed

Thisted Bryghus fik grøn tankegang: ”Nu genanvender vi restøl til produktion af gin og snaps”

Deltagelsen i SMV:Grøn har affødt flere bæredygtige initiativer for Thisted Bryghus, efter forløbet er afsluttet. De har netop lanceret en gin og en snaps baseret på restøl, der før var et spildprodukt. En idé, der gærede under forløbet, og som efterfølgende er skubbet i gang.

  • 27. februar 2024
  • Grøn og cirkulær omstilling
Produktionschef Theis Dahlgaard viser Thisted Bryghus' to nye produkter.

Produktionschef Theis Dahlgaard viser Thisted Bryghus' to nye produkter. Foto: Natascha Kalika Østergaard

Hvorfor hælde noget ud i afløbet, der kan genanvendes?

Sådan tænkte produktionschef fra Thisted Bryghus, Theis Dahlgaard, da han gennem virksomhedsprogrammet SMV:Grøn, der er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU’s REACT-midler, blev opmærksom på, hvordan de kunne blive endnu mere bæredygtige.

Efter forløbet sluttede, har de fortsat den bæredygtige tankegang, og de står nu med to nye medlemmer af deres allerede brede familie af øl og vand – nemlig en gin og en snaps – der netop er baseret på restøl.

”Gærfløden indeholder en stor mængde restøl og gær, som før blev hældt direkte ud i afløbet, og det er ikke unormalt, for det gør stort set alle bryggerier,” forklarer Theis. 

Theis i den gamle tappehal, der har fungeret i snart 100 år. Foto: Natascha Kalika Østergaard

Gamle energislugere

Tiden bliver spolet tilbage til dengang, hvor Thisted Bryghus fik hjælp af SMV:Grøn i 2022.

For selvom de for fire år siden kunne åbne op for en helt ny produktionshal i den anden længe af bygningerne, så fungerer mange af tingene som i gamle dage. På godt og ondt. Og det kunne også ses på energiforbruget, særligt da krigen i Ukraine brød ud.  

”Det var en kombination af, at vi er en 100 år gammel virksomhed med gamle maskiner, som er kæmpe energislugere, og så krigen i Ukraine, der fik energipriserne til at skyde i vejret. Vi var derfor nødt til at gøre noget, og så fik vi tilskud til en rådgiver gennem SMV:Grøn.”

Da forløbet startede, var de slet ikke klar over, hvor stor en forskel projektet bidrog med.

”Vi går og tror, vi kender vores fabrik, men når der så kommer en rådgiver udefra, som stiller spørgsmål, undrer sig og dermed gør os klogere, så giver det så meget mening,” forklarer Theis.

Thisted Bryghus' nye produktionshal, hvor bryghusets gyldne dråber bliver til.

Thisted Bryghus' nye produktionshal, hvor bryghusets gyldne dråber bliver til. Foto: Natascha Kalika Østergaard

Et opslagsværk som arbejdsredskab

Rådgiveren gik grundigt bryghusets drift igennem.

”Han fik en masse data og oplysninger, blandt andet fra vores elselskab, som han kunne analysere vores energiforbrug ud fra. Herefter fik vi en meget gennemarbejdet rapport, som blandt andet indeholdt forbedringsforslag, der gav os et overblik, så vi fremadrettet kunne stå stærkere. Et arbejdsredskab, som vi den dag i dag stadig bruger som et opslagsværk.”

Da de modtog rapporten, gik de straks i gang med en række bæredygtige investeringer.

”Vi blev ligesom skubbet i gang, så vi blandt andet investerede i en meget mere bæredygtig flaskeskyller, sammenlignet med den gamle vaskemaskine. Derudover investerede vi i solceller, hvor rapporten gav os et overblik over, hvor meget el vi selv kunne bruge helt ned på timeniveau, samt et CO2-opsamlingssystem så vi kan opsamle og genbruge den udledte CO2 fra vores øl-fermenteringer i vores produktion af øl og vand,” siger han. 

En snaps med kommen og en gin med enebær og sort peber.

En snaps med kommen og en gin med enebær og sort peber. Foto: Natascha Kalika Østergaard

En ny tankegang

I dag står Thisted Bryghus med en langt mere bæredygtig profil, som de slet ikke er færdige med at udvikle på.

”Der går jo sport i det nu, fordi vi har fået så meget viden, der har givet en bevidsthed om at øge fokus på den grønne omstilling. Det har simpelthen ændret vores tankegang. Så da rådgiveren gik ud ad døren, var vi slet ikke færdige med at tænke endnu mere bæredygtigt.”

Derfor fik Theis idéen med at genbruge restøllen.

”Restøllen smager ikke som almindelig øl, så det kan den ikke bruges til, men alkoholen fejler ikke noget. Så vi fik idéen til at få den destilleret og bruge i en luksusgin og snaps,” forklarer han og viser de to nye flasker frem.

Og Theis og co. har tænkt projektet videre til næste etape.

”Vi har jo stadigvæk gæret, som vi i et nyt projekt har i sinde at samle op og genanvende til biogas eller petfood, hvor det kan bruges som smagsgiver. Så jeg vil sige, at når man slutter med SMV:Grøn, så slutter det faktisk ikke helt alligevel, da det afføder en masse nye og spændende projekter, som gør Thisted Bryghus endnu mere bæredygtig.”  

”Tænk sig, at vi kan ændre på noget, som vi har gjort i over 100 år,” slutter han. 

SMV:Grøn 2.0

Thisted Bryghus deltog i den tidligere pulje SMV:Grøn REACT, hvor det blandt andet var muligt at få tilskud til solceller. I forlængelse af den gamle pulje er der nu en ny pulje med navnet SMV:Grøn 2.0. Formålet med ændringen er at styrke SMV’ernes arbejde med cirkulær økonomi.

  • SMV:Grøn er en EU-finansieret voucherordning, som er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
  • Her er der fokus på at hjælpe små og mellemstore virksomheder, som ønsker at forandre og udvikle sig indenfor grøn omstilling, og som vil reducere virksomhedens ressourceforbrug og affaldsmængder.  
  • Ved hjælp af voucherordningen kan virksomheder søge tilskud til investeringer, rådgivning eller en kombination heraf.

Læs mere om SMV:Grøn