Info om indsatsen
-
Indsatsområde
Digitalisering og automatisering, internationalisering, grøn omstilling og cirkulær økonomi samt kvalificeret arbejdskraft og social inklusion
-
Potentielle ansøgere
Erhvervshusene samt aktører med særlige kompetencer inden for de fem spor i Virksomhedsprogrammet
-
Finansiering
225 mio. kr. fra Regionalfonden, 45 mio. kr. fra Socialfonden Plus og 80 mio. kr. decentrale erhvervsfremmemidler
-
Ansøgningsfrist
7. september 2022 kl. 12.00
Baggrund
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har i 2021 og 2022 udmøntet i alt 600 mio. kr. til et stort landsdækkende virksomhedsprogram, der understøtter SMV’ers digitale og grønne omstilling efter COVID-19. Programmet giver også virksomhederne mulighed for at ruste deres forretning til fremtiden med anvendelse af ny viden, ny teknologi og nyt udstyr.
Virksomhedsprogrammet har oplevet stor efterspørgsel. Erhvervshusene, der er operatør på det nuværende program, forventer, at over 4.000 virksomheder har deltaget, når alle virksomhedsforløb er afsluttet ultimo juni 2023. De sidste ansøgningsrunder bliver afviklet i det tidlige efterår 2022.
Den store efterspørgsel indikerer, at Virksomhedsprogrammet møder virksomhedernes behov. Samtidig er tilbagemeldingerne positive fra de virksomheder, som har afsluttet deres forløb i programmet. Endelig har erhvervsorganisationerne udtrykt stor opbakning til at videreføre Virksomhedsprogrammet med samme struktur, som virksomhederne allerede kender.
Derfor indkaldte Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse ansøgninger om at blive operatør på at videreføre sporene i Virksomhedsprogrammet. Programmet udvides fra fire til fem spor med tilføjelsen af sporet SMV:Professionalisering.
Videreførelsen af Virksomhedsprogrammet medfinansieres af EU's Regionalfond, EU's Socialfond og decentrale erhvervsfremmemidler.
Annoncering: Videreførelse af Virksomhedsprogrammet
Download annonceringsmaterialet (pdf)Beskrivelse af indsatsen
Videreførelsen af Virksomhedsprogrammet skal have samme brede fokus på digital og grøn forretningsudvikling gennem omstilling af produktion og forsyningskæde, salgs- og kunderelationer, internationalisering, organisering, kompetenceløft m.v.
Virksomhedsprogrammet skal være fleksibelt, så indsatserne løbende kan tilpasses i takt med virksomhedernes behov og muligheder. Programmet skal fortsat tilrettelægges, så virksomhederne kan søge gennem én samlet indgang, der er fleksibel nok til at imødekomme den enkelte virksomheds behov. Virksomhederne skal kunne tilgå programmet digitalt via Virksomhedsguiden, men også fysisk via erhvervshusene, de lokale erhvervskontorer, klyngeorganisationer og andre erhvervsfremmeaktører.
Fem spor
Virksomhedsprogrammet skal bestå af fem spor:
- SMV:Grøn
- SMV:Digital
- SMV:Eksport
- SMV:Professionalisering
- SMV:Vækstpilot
Formålet med de fem spor er udfoldet i annonceringsmaterialet, der også har eksempler på konkret indhold i de forskellige spor.
Målgruppe
Virksomhedsprogrammet skal som hidtil have en bred målgruppe. Ansøger kan vælge at differentiere målgruppen på de enkelte spor. Det kan fx indebære, at virksomheder, som ikke tidligere har modtaget tilskud i Virksomhedsprogrammet, gives forrang. Der kan også differentieres mellem de tilbud, som gives til de helt små virksomheder og de lidt større virksomheder. Eksempelvis kan det for de helt små virksomheder være en fordel at have flere prædefinerede ydelser, rådgivningspakker mv., mens det for de mellemstore virksomheder med vækstpotentiale kan være hensigtsmæssigt at give adgang til mere fleksible ydelser.
Virksomhedsprogrammet skal også kunne tilgodese behov hos virksomheder, der indgår i de lokale erhvervsfyrtårne. Ansøger skal redegøre for, hvordan det vil ske i praksis, fx via udvalgte tematiske ansøgningsrunder.
Finansiering
Videreførelsen af Virksomhedsprogrammet medfinansieres med op til 225 mio. kr. fra Regionalfonden, 45 mio. kr. fra Socialfonden Plus og 80 mio. kr. decentrale erhvervsfremmemidler. Ansøgere kan søge midler fra Regionalfonden og Socialfonden Plus uden samtidig at søge decentrale erhvervsfremmemidler, men man kan ikke søge decentrale erhvervsfremmemidler alene.
Den samlede støtteprocent er den samme i hele landet og kan maksimalt være 60 pct. på hvert spor i Virksomhedsprogrammet (70 pct. på SMV:Vækstpilot).
Den øvrige finansiering forventes at komme fra partnerne i projektet i form af privat egenfinansiering, men kan også komme fra stat, regioner, kommuner, organisationer, fonde mv.
NB! Erhvervsstyrelsen har netop indført mulighed for, at GTS-institutter kan anvende en godkendt omkostningsfaktor for beregning af lønudgifter, men ikke medtage yderligere støtteberettigede udgifter eller overhead. Denne mulighed kan også anvendes under denne annoncering, dog tidligst fra den dato hvor den opdaterede vejledning om støtteberettigelse er trådt i kraft.
Hvis I allerede har indsendt en ansøgning, kan I indsende et revideret budget, hvor I gør brug af muligheden.
Kriterier
Ansøgninger bliver vurderet ud fra fire kriterier:
- A: Virksomhedernes behov
- B: Lokal og regional forankring
- C: Enkelthed og gennemsigtighed
- D: Partnerskab og samarbejde
Kriterierne er uddybet i annonceringsmaterialet.
Ansøgning og vejledning i ansøgningsprocessen
Ansøgninger til indsatsen Videreførelse af Virksomhedsprogrammet skulle ligge inden for rammerne af:
- Prioritet 1 om innovation, konkurrenceevne og digitalisering i programmet for Regionalfonden i 2021-2027
- Prioritet 2 om grøn omstilling i SMV'er i programmet for Regionalfonden i 2021-2027
- Prioritet 1 om kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne i programmet for Socialfonden Plus i 2021-2027
Ansøgning skal indsendes via det elektroniske ansøgningsskema.
Ansøgningsfristen var 7. september 2022 kl. 12.00. Ansøgninger forventes behandlet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse på mødet den 15. november 2022.
- Annonceringsmateriale: Videreførelse af Virksomhedsprogrammet (pdf)
- Program for Regionalfonden 2021-2027 - NB! Udkast (pdf)
- Program for Socialfonden Plus 2021-2027 - NB! Udkast (pdf)
- Vejledning om støtteberettigelse (pdf)
- Vejledning til ansøgningsskemaet (pdf)
- Indikatorvejledning - Regionalfonden 2021-2027 (pdf)
- Indikatorvejledning - Socialfonden Plus 2021-2027 (pdf)
- Værktøj til beregning af maksimal EU-støttesats (xls)
- Persondataunderretning: Behandling af personoplysninger i forbindelse med annonceringer (pdf)
Startpakke
Vi har samlet en "startpakke" med alle de vigtige dokumenter og vejledninger til ansøgning af projekter med EU-medfinansiering.
Spørgsmål om SMV:Digital og SMV:Grøn?
Kontakt os, hvis du vil vide mere om Videreførelse af Virksomhedsprogrammet, herunder særligt sporene SMV:Digital og SMV:Grøn.
Maja Toftum Ussing
Email: [email protected]
Telefon: 3529 1732
Spørgsmål om SMV:Eksport og SMV:Professionalisering?
Kontakt os, hvis du vil vide mere om Videreførelse af Virksomhedsprogrammet, herunder særligt sporene SMV:Eksport og SMV:Professionalisering.
Klaus Gunnestrup
Email: [email protected]
Telefon: 3529 1594
Spørgsmål om SMV:Vækstpilot?
Kontakt os, hvis du vil vide mere om Videreførelse af Virksomhedsprogrammet, herunder særligt sporet SMV:Vækstpilot.
Kasper Holden Ladefoged
Email: [email protected]
Telefon: 3529 1792