Feasibility study for Power-to-X production on Bornholm

Info om indsatsen

 • Startdato

  21.04.2022
 • Slutdato

  31.12.2023
 • Samlede støtteberettigede projektudgifter (kr.)

  8.892.832
 • EU-støtte til projektet (kr.)

  6.429.333
 • Geografi

  Bornholm
 • Finansiering

  Regionalfonden
 • Indsatsområde

  Grøn omstilling og cirkulær økonomi
 • Støttemodtagerens navn

  Rønne Havn A/S

Projektbeskrivelse

Projektet 'Feasibility study for Power-to-X production on Bornholm' vil foretage en gennemførlighedsundersøgelse og dermed de grundlæggende analyser af hele værdikæden fra energiproduktion til efterspørgsel efter eFuels på Bornholm i tilknytning til den fremtidige energiø.

Formålet med undersøgelsen er at afbøde nogle af usikkerhederne relateret til Power-to-X produktion på Bornholm og dermed øge sandsynligheden for etablering. Udover at undersøge mulighederne for Power-to-X-produktion på Bornholm i forbindelse med den fremtidige energiø med 2-3 GW offshore vindkraft, vil projektet også udvikle to værktøjer, som Power-to-X-udviklere i hele Danmark kan bruge til at afbøde usikkerheder, når Power-to-X produktionsfaciliteter skal planlægges.
Et værktøj kan bruges til at modellere den optimale dimension og konfiguration af Power-to-X-produktionen på en given lokation og vil blive udviklet af Sustainability divisionen på DTU Management. Det andet værktøj kan bruges til at modellere, hvordan et givet Power-to-X-anlæg kan integreres i elsystemet på en bestemt lokation og analysere de ydelser, som anlægget derfor kan levere. Dette værktøj bliver udviklet af Electric Power and Energy divisionen på DTU Wind and Energy Systems.

Forundersøgelsen for Power-to-X-produktion på Bornholm vil resultere i en samlet business case. Projektet ledes af Rønne Havn A/S og gennemføres i et partnerskab mellem virksomheder, universitet og lokale myndigheder. Partnerne er: Ørsted Hydrogen, Skovgaard Energy, Topsoe, Danfoss Power Electronics, Ramboll, Bornholms Energi & Forsyning, Bornholms Regionskommune, Sustainability divisionen på DTU Management, Electric Power and Energy divisionen på DTU Wind and Energy Systems og Gate 21.