Nyhed

Jens hentede opbakning fra kunderne til sit plantebaserede slik, inden han gik på markedet

Plantebaserede fødevarer er en stærk trend, og en ihærdig iværksætter er kommet på sin rette hylde med slik. Succesfuld crowdfunding og et stærkt netværk i EU-projektet Greater Copenhagen Food Startuphar været en stor hjælp på vejen.

  • 6. juli 2022
  • Iværksætteri
Iværksætteren Jens Hoe

Iværksætteren Jens Hoe har grundlagt virksomheden Kopenhagen Konfectionery med ønsket om at sælge plantebaseret konfekture. Nu er hans nye chokoladeslik-brand Heaply på hylderne i Føtex. Foto: Kopenhagen Konfectionery

En grundregel for nye produkter på markedet er, at der skal være nogle kunder, der vil købe dem, og nogle investorer, der tror på projektet. Ellers er der ikke så meget forretning i det…

Det ved iværksætteren Jens Hoe efter mange års arbejde i fødevarebranchen. Derfor testede han i foråret sine plantebaserede slikprodukter under brandet Heaply af på kunderne, inden han gik på markedet. Det skete på Coops crowdfunding-platform med hjælp fra EU-projektet Greater Copenhagen Food Startup (GCFS).

Svaret var overvældende, fortæller Jens Hoe:

”Jeg var på 107 pct. efter 10 timer, , og vi endte på 189 pct. finansiering, svarende til 37.000 kr. Jeg fik et fingerpeg om, at der er et marked – over 100 personer støttede mig, og to ud af tre kendte jeg slet ikke.”

I dag står hans nye, danske plantebaserede chokoladeslik i farvestrålende poser på hylderne i Føtex- og Bilka-butikker i hele Danmark. 

Jens Hoe fornemmer, at han med sin virksomhed Kopenhagen Konfectionary er ved at få fodfæste på det hastigt voksende marked for vegansk konfekture: 

”Jeg er ikke selv veganer, men jeg har set og smagt, at vegansk konfekture kan være fantastisk. Og jeg vil gerne vise, at vegansk konfekture kan være lige så godt som konventionelle produkter.”

Smeltedigel for nye madprodukter

GCFS har i fem år – fra 2017 til 2022 – været et succesrigt samlingspunkt for madiværksættere, der ønsker at udvikle fødevarer og madoplevelser af høj kvalitet. 447 iværksættere har deltaget i projektet, og de er mødt op med en masse nye idéer baseret på de stærke trends, der præger fødevareindustrien. 

Projektleder Anne Handlos, Erhvervshus Hovedstaden, siger:

”Det er hos de helt tidlige startups, at vi kan se bølgen af nye supertrends, som først slår igennem senere hos de store spillere på markedet. Gennem de seneste fem år har vi mødt rigtig mange startups med stærke produkter og bud på, hvordan vi skal løse fremtidens sundheds- og bæredygtighedsudfordringer. De arbejder fx med alternative proteinkilder eller har fokus på lokale råvarer og socialt bæredygtig produktion. De er alle drevet af et ønske om at ændre den måde, vi spiser på, og det er det innovationspotentiale, der har gjort, at vi fx har arbejdet meget konkret med de store detailspillere om at få nye iværksætterprodukter på hylderne i supermarkederne.”

GCFS har alle deltagere været gennem i et indledende forløb, hvor iværksætternes ambitioner, vilje og evner er blevet afklaret. Efter den indledende screening har 80 iværksættervirksomheder gennemført et fem måneder langt intensivt acceleratorforløb med fokus på forretningsudvikling med erfarne forretningsudviklere, brancheeksperter, investorer og adgang til salgsplatform hos private partnere.  

En del af tilbuddet var en kontorplads i madinnovationsmiljøet CPH Food Space i Kødbyen, og her fik Jens Hoe for alvor udviklet sin forretningsidé: 

”Jeg kom for at blive udviklet og udfordret på min idé, og for hvert møde med en mentor eller en ekspert følte jeg mig lidt skarpere på min plan. I netværket mødte jeg også andre iværksættere, som var samme sted som jeg og havde samme mål, og vi mødes stadig regelmæssigt til kaffe for at sparre og dele netværk.” 

Forløbet sluttede med en pitch- og match-making-dag med potentielle samarbejdspartnere og investorer. Efterfølgende fik Jens Hoe kontakt til Salling Group, og mødet førte til, at hans veganske slik i dag er på hylderne i Føtex og Bilka.

Jens Hoe er ikke alene om at lancere nye, plantebaserede produkter. Antallet af nye veganske produkter på det danske marked stiger, primært drevet af plantemælk, konfekture og køderstatning. Men de skal have bedre smag og mere variation, så det bliver nemmere at spise plantebaseret, har den danske fødevareklynge Food & Bio Cluster fastslået. 

Og dén pointe er Jens Hoe helt enig i:  

”Mit mål er at lave slik, som alle har lyst til at spise, fordi det ser godt ud og smager godt."

FAKTA Plantebaserede fødevarer

Produkt som består 100 pct. af planter. I konfekture betyder det fx, at der ikke er gelatine eller komælk blandt ingredienserne. Kilde: Dansk Vegetarisk Forening

FAKTA Om Greater Copenhagen Food Startup

Projektet Greater Copenhagen Food Startup (GCFS) tilbød fra januar 2017 til marts 2022 fødevareiværksættere i Greater Copenhagen et målrettet vejlednings- og acceleratorprogram, som kombinerede forretningsudvikling med udvikling af højkvalitetsfødevarer og –madoplevelser. 

447 deltagere har deltaget i projektet, der blev igangsat i 2017 med ca. 3,5 mio. kr. i støtte fra EU’s Socialfond. I 2019 forlængede Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse projektet i to år med ca. 2,3 mio. kr. fra Socialfonden og ca. 1,1 mio. kr. fra de decentrale erhvervsfremmemidler.

Læs mere om Greater Copenhagen Food Startup i Erhvervsstyrelsens projektdatabase

Skal din virksomhed have hjælp til digitalisering eller grøn omstilling? Find aktuelle tilbud på Virksomhedsguiden

FAKTA Om EU’s Socialfond

I perioden 2014-2020 investerede EU's Socialfond, Regionalfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.
Socialfondsprogrammet for 2014-2020 var målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion for at skabe flere nye virksomheder og en dygtigere arbejdsstyrke. Det er afgørende forudsætninger for øget produktivitet, konkurrenceevne og vækst. 

Derfor medfinansierede EU's Socialfond projekter, der skulle:

  • Øge iværksætteraktiviteten og sørge for vækstrettet kompetenceudvikling i små og mellemstore virksomheder
  • Fremme social inklusion – via særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser, indslusningsforløb til arbejdsmarkedet og socialøkonomiske virksomheder
  • Styrke erhvervsuddannelserne, erhvervsfaglige uddannelser og videregående uddannelser