Det danske klyngeprogram 2025-2028 - genannoncering

Frem til den 18. februar 2025 12.00 har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse åbent for ansøgninger til Det danske klyngeprogram 2025-2028.  Der er tale om en genannoncering af Klyngeprogram 2025-2028, der blev annulleret i september 2024, som følge af regeringens beslutning om at samle opgaven med udpegning og finansiering af klyngerne hos Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. 

Med ansøgningsrunden vil bestyrelsen styrke SMV’ers produktivitet og konkurrenceevne ved at fremme og accelerere SMV’ers samarbejde om innovation, hvor viden og ressourcer bringes i spil på nye måder. Ansøgningsrunden skal derudover videreudvikle en stærk og konsolideret klyngestruktur til fordel for de danske SMV’er.

Info om indsatsen

  • Indsatsområde

    Innovation og klynger.

  • Finansiering

    662 mio. i alt, heraf 360 mio. F&U-midler og 215 mio. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses Decentrale Erhvervsfremmemidler og 87 mio. fra Regionalfonden. 

  • Projektperiode

    1. juni 2025 - 31. december 2028.

  • Ansøgningsperiode

    Den 6. december 2024 til 18. februar 2025 kl. 12.00 

Ansøg

Baggrund 

Danske SMV’er og iværksættere har generelt interesse i at arbejde med innovation, men der findes flere barrierer for, at disse målgrupper engagerer sig i samarbejdsbaserede innovationsaktiviteter. Barriererne er fx manglende viden om, hvilket innovationspotentiale virksomheden har, hvordan man konkret arbejder med innovation, hvilke innovationsaktiviteter der er tilgængelige og relevante for virksomheden, og hvilke aktører der er værdi i at samarbejde med. Det er afgørende at overkomme disse barrierer for at sikre, at SMV’er og iværksættervirksomheder arbejder med innovation, og dermed sikrer vækst, jobskabelse og udvikling. 

Klyngeorganisationer er et effektivt virkemiddel til at fremme samarbejdsbaseret innovation i SMV’er og nedbryde ovennævnte barrierer. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse ønsker derfor at investere i klyngeorganisationer med fokus på at fremme og accelerere SMV’ers samarbejde om innovation. Klyngeorganisationerne skal koble danske SMV’er med relevant forskning, udvikling og markedskendskab, hvormed ny viden bringes i anvendelse hos SMV’er i hele landet. Udvikling af nye teknologier processer, produkter og services styrker danske virksomheders robusthed og konkurrenceevne og spiller en nøglerolle i virksomhedernes tilpasningsevne og forudsætninger for succes i en konstant foranderlig verden med bl.a. geopolitisk uro, opbrud i værdi- og forsyningskæder samt krævende digitale og klimamæssige omstillingsprocesser.

På baggrund af ovenstående indkalder Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til ansøgninger inden for ”Det danske klyngeprogram 2025-2028”. 

Det danske klyngeprogram 2025-2028

Annoncering (OBS. Datoer rettet på side 24, d. 6. december 2024 kl. 14.05).

Download annonceringsmaterialet (pdf)

Info Høring over udkast til bekendtgørelse

Administrationsgrundlaget for den udbudte Innovationsbevilling fremgår af Bekendtgørelse om udpegning af klynger og om administration af støtte under Klyngeprogrammet 2025-2028 fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Denne bekendtgørelse er i høring, hvorfor du både kan læse den og evt. give høringssvar. 
Se bekendtgørelsen på Høringsportalen

Bemærk høringsfristen d. 24. januar 2025.

Indsatsen skal styrke SMV’ers produktivitet og konkurrenceevne ved at fremme og accelerere SMV’ers samarbejde om innovation, hvor viden og ressourcer bringes i spil på nye måder. Ansøgningsrunden skal derudover fastholde en stærk og konsolideret klyngestruktur til fordel for de danske SMV’er.

Aktiviteter i projektet kan fx være: 

  • Videnspredning og matchmaking
  • Fremme af innovationsprojekter- og ansøgninger
  • Samarbejdsprojekter
  • Internationale innovationsaktiviteter

Målgruppe:

Målgruppen for klyngeprogrammet er SMV’er og iværksættere med et erkendt innovationspotentiale, der ønskes realiseret i samarbejde med videninstitutioner, andre SMV’er, store virksomheder, private rådgivere og investorer, offentlige myndigheder mv. 

Geografi:

Klyngeprogrammet skal være tilgængeligt for relevante virksomheder, uanset hvor i landet, virksomhederne har hjemme. Klyngeorganisationerne skal derfor have værditilbud med relevans for målgruppen i hele landet. Det er klyngeorganisationernes opgave at gøre dette på en effektiv, overskuelig og relevant måde i samspil med andre aktører i erhvervsfremme- og innovationssystemet og under hensyntagen til virksomhedernes behov og geografiske fordeling samt klyngeorganisationens økonomiske bæredygtighed.  

Samlet udbyder Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse op til 662 mio. kr. med denne annoncering. Heraf 360 mio. F&U-midler, 215 mio. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses Decentrale Erhvervsfremmemidler og 87 mio. fra Regionalfonden

Der udbydes 462 mio. kr. til såkaldte innovationsbevillinger og 200 mio. kr. til såkaldte klyngebevillinger. Hver ansøger kan maksimalt søge om 15 pct. af de samlede udbudte midler på tværs af de to bevillingstyper, svarende til i alt 99,3 mio. kr. pr. klynge. 

For klyngebevillingen er det muligt at ansøge Regionalfondsmidler uden samtidig at ansøge om decentrale erhvervsfremmemidler, men der kan ikke ansøges decentrale erhvervsfremmemidler alene.

Ansøgninger til innovationsbevillinger bliver vurderet ud fra tre kriterier: 

A. Effekt i samfundet og virksomheder
B. Internationalisering og samarbejde på tværs
C. Målgruppe og tilgængelighed

Ansøgninger til basisbevillinger bliver vurderet ud fra to kriterier:

A. Effekt i økosystemet
B. Effekt i organisationen

Kriterierne uddybes i annonceringsmaterialet. 

Ansøgninger til indsatsen skal ligge inden for annonceringens rammer, og klyngebevillingen skal dertil ligge indenfor Regionalfondens prioritet 1.1 "Mere forskning og innovation i danske SMV’er".

Ansøgning skal indsendes via det elektroniske ansøgningsskema (kræver MitID Erhverv). 

Ansøgning om en Klyngebevilling oprettes ved at vælge puljen "EU 1.12 Regionalfonden – 40 pct. kontoplan – aktiviteter i Region Sjælland og mindst én anden region".

Ansøgning om en Innovationsbevilling oprettes ved at vælge puljen "Videnbaserede innovationsmidler – Det danske klyngeprogram 2025-2028". 

Ansøgningsfristen for begge bevillingstyper er den 18. februar 2025 kl. 12.00
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse forventer at behandle ansøgning på sit møde den 8. maj 2025.

Har du brug for vejledning?

Erhvervsstyrelsen vejleder om rammerne for annonceringen, regler for støtteberettigelse mv.

For yderligere information om annonceringen henvises til Morten Suusgaard, [email protected], tlf. 35 29 17 60.

Infomøde og yderligere svar på spørgsmål 

Der blev afholdt en fysisk workshop og to webinarer som led i kommunikationen om annonceringen:

  • Workshop om evaluering af Klyngeprogram 2025-2028, blev afholdt den 12. december 2024 fra kl. 9.30 til 12.00. 
    Se slides fra workshoppen (pdf)
     
  • Webinar om annonceringens strategiske og administrative aspekter, herunder forståelse af vurderingskriterier, regelgrundlag mv., blev afholdt den 13. december 2024 fra kl. 12.00 til 14.30. 
    Se slides fra webinaret (pdf)
     
  • Webinar om videninstitutionernes rolle og muligheder i Klyngeprogram 2025-2028, blev afholdt den 17. december fra kl. 12.00 til 13.30.
    Se slides fra webinaret (pdf) 

Se Bilag 1 (pdf)

Se Q&A til ansøgningsrunden, opdateret den 20. januar 2025 (pdf)

NB. Q&A opdateres løbende, så download pdf'en på ny, hvis du vil være sikker på, at du har seneste version. 

Startpakker med dokumenter

Vi har samlet en "startpakke" med alle de vigtige dokumenter og vejledninger til ansøgning af projekter med EU-medfinansiering.

Kontakt

For yderligere information om temaets faglige indhold samt ansøgningsproces kontakt: 

Morten Suusgaard  
Email: [email protected]  
Telefon: 3529 1760